Επικοινωνία
info@tamiolakis.eu
Μετατροπή κειμένων DOS σε Windows

Καμιά φορά όλοι γινόμαστε αποδέκτες σχεδίων που περιέχουν κείμενα με γραμματοσειρές που δεν τις έχουμε. Και καλά αν τα κείμενα έχουν γραφεί με κωδικοποίηση windows, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί αν δηλώσουμε στο ανάλογο style μια οποιαδήποτε γραμματοσειρά που περιέχει ελληνικά, όλοι οι χαρακτήρες θα εμφανιστούν κανονικά. Τι γίνεται όμως αν το σχέδιο είναι παλιό και η κωδικοποίηση του είναι DOS και όχι Windows? Εμφανίζονται μόνο σκουπίδια στη θέση των γραμμάτων και τρέχα γύρευε τώρα τη γραμματοσειρά.
Η εντολή dtw επιλύει αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

Λειτουργεί ως εξής:
Κάνει μετατροπή των κωδικών των χαρακτήρων ενός style που θα υποδειχθεί, που συνήθως είναι σε DOS κωδικοποίηση, σε κωδικοποίηση Windows. Χωρίς να χρειάζεστε καμιά ειδική γραμματοσειρά, εμφανίζονται σωστά τα κείμενα όπως έχουν γραφεί αρχικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι, να έχετε διαμορφώσει ένα τρέχον style με μια γραμματοσειρά των Windows (Arial ας πούμε), γιατί τα κείμενα παίρνουν το τρέχον style.

Η εντολή στην αρχή ζητά να επιλεχθεί ένα κείμενο που να έχει το στυλ που θέλουμε να μετατραπεί. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, φαίνεται άμεσα το αποτέλεσμα της μετατροπής, ανάλογα με το ποια κωδικοποίηση θα επιλέξουμε, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί.


Δήλωση μηχανικού προερχόμενη από παλιό σχέδιο.

Δίνουμε την εντολή dtw και επιλέγουμε το "DHLVSH MHXANIKOY". Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, η πρώτη και η τρίτη επιλογή δίνουν λάθος αποτέλεσμα, ενώ η δεύτερη δίνει το σωστό.ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Η εφαρμογή αλλάζει το στυλ ακόμη και στα attributes των blocks. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν πολλά ή μεγάλου μεγέθους blocks στο σχέδιο, μπορεί και να δείτε κάποια καθυστέρηση στην εκτέλεση της. Συνήθως συμβαίνει σε σχέδια που περιέχουν blocks τα οποία έχουν μεταφερθεί από άλλα σχέδια (με copy ή άλλο τρόπο). Τις περισσότερες φορές είναι blocks που δεν έχουν παρουσία στο σχέδιο. Δηλ. έχουν εισαχθεί και μετά διαγραφεί, όμως η περιγραφή τους παραμένει στο σχέδιο και είναι σαν να υπάρχουν. Π.χ. αν εισαχθεί σαν μπλοκ ένα σχέδιο που περιέχει 10.000 κείμενα, γίνει explode και κατόπιν διαγραφούν όσα κείμενα μας είναι περιττά, δεν σημαίνει ότι μειώσαμε τον όγκο του σχεδίου μας. Ισα-ίσα, το σχέδιο θα περιέχει όσα κείμενα κρατήσαμε και επί πλέον όλη τη περιγραφή του μπλοκ με τα 10.000 κείμενα. Γι' αυτό η εντολή purge που διαγράφει αχρείαστα αντικείμενα, πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά στο autocad. Καθαρίζει το σχέδιο και κερδίζετε χώρο και χρόνο.

- Υπάρχει η σπάνια περίπτωση να μη λειτουργήσει καμιά επιλογή. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις τα κείμενα προέρχονται από αρχεία DXF άλλων προγραμμάτων και είναι συνονθύλευμα χαραχτήρων και γραμμών, εκτός και αν έχει κωδικοποίηση μη συνηθισμένη (εγώ τουλάχιστον δεν έχω συναντήσει τέτοια μέχρι σήμερα).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Η δημιουργία κανάβου σε paper viewport μεταφέρθηκε στην εφαρμογή ELayouts ώστε να υποστηρίζει και view με περιστροφή.

Εντολές που περιέχονται στη συλλογή MiGeTam

Download Download migetam.zip